لوله مانیسمان
فرآیند تولید، ویژگیها و کاربردها
لولهها در انواع مختلفی تولید میشوند که از جملهی آنها میتوان به لوله درز مستقیم، لوله گوشتدار، لوله آلومینیوم، لوله استنلس استیل و لوله گالوانیزه اشاره نمود. یکی دیگر از لولههای فولادی که در این مطلب قصد معرفی آن را داریم لولهی مانیسمان میباشد.لولهی مانیسمان همان لولهی بدون درز است. از کاربردهای این لوله میتوان به استفاده از آن در لولهکشیها و تأسیسات اشاره نمود. برای تولید لوله مانیسمان برخلاف سایر لولهها از جوشکاری استفاده نمیکنند. لولههای مانیسمان در اواخر قرن ۱۹ ابداع شد. مخترع لوله مانیسمان شخصی آلمانی به نام مانیسمان بود. این لوله تنها در ایران با اسم لوله مانیسمان شناخته میشود. در سایر کشورها به این لوله لولهی بدون درز و سیم لس میگویند.
این لولهها به روشهای خاصی در کارخانهها تولید میشوند. لوله مانیسمان کاربرد فرآوانی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی دارد. در این مطلب به بررسی این موارد میپردازیم: شیوههای تولید لوله مانیسمان، ویژگیهای لوله مانیسمان و کاربردهای لوله مانیسمان در آینده به بررسی دیگر لولههای فولادی از جمله لوله درز مستقیم، لوله آلومینیوم، لوله استنلس استیل خواهیم پرداخت. مجموعهی آهن آنلاین لوله مانیسمان را در ضخامتهای ۲۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰، ۱۲۰ و ۱۶۰ با برندهای دقیق کاوه و اهواز عرضه مینماید. شما میتوانید برای اطلاع از قیمت لوله مانیسمان ( از جمله قیمت لوله مانیسمان اهواز ) به صفحهی قیمت این محصول در سایت مراجعه فرمایید.
شیوهی تولید لوله مانیسمان
لولههای مانیسمان به سه روش تولید میشوند که هر یک را به تفکیک مورد بررسی قرار میدهیم که عبارتند از سنبهکاری چرخشی، ریختهگری به وسیلهی نیروی گریز از مرکز و ریختهگری پاششی.
روش سنبهکاری چرخش
در این شیوهی تولید ابتدا شمش را حرارت میدهند. در مرحلهی بعد داخل شمشها با استفاده از سنبه خالی میشوند. در روش سنبهکاری مرحلهای با عنوان تست وجود دارد که نقصهای موجود را در این مرحله رفع میکنند. سپس لولهها را در سایزهای مورد نظر برش میدهند. لولههایی که از این طریق تولید میشوند ضخیم و بلند هستند. در قسمت پایین روش تولید لوله مانیسمان از طریق سنبهکاری چرخشی را مرحله به مرحله بیان میکنیم.
همانطور که میدانید برای تولید لوله به شمش فولادی نیاز داریم به همین دلیل با توجه به نیاز،شمش را در ابعاد مختلف برش میزنند. به منظور گرم کردن شمشها آنها را وارد کورههای قوسی مینمایند. شمشها با سوخت گاز گرمادهی کورههای قوسی سرخ میشوند.
بعد از سرخ شدن، شمشها را با کمک لخ پرس سوراخ مینمایند. از دستگاه اللنگاتور برای گرد کردن فولاد گرم شده استفاده میکنند. این مرحله از تولید لوله در کارخانههای تولیدی بسیار جالب میباشد. در این مرحله سمبهای را داخل شمش فولادی فرو میبرند ( توجه داشته باشید که سمبهی مورد استفاده دارای طول ۱۲ متر میباشد/ لولهی تولیدی ممکن است کمی خمش داشته باشد بدین منظور مرحلهی تابگیری در این روش تعبیه شده است که لوله را صاف و تنظیم مینماید.
در این مرحلهی سمبهای که در مرحلهی ۵ داخل لوله وارد شده بود را از آن جدا میسازند به این مرحله، مرحلهی جداسازی سمبه میگویند. سر و ته لولهی تولیدی تا این مرحله حالت تیزی داشت، در این مرحله سر و ته لوله را به صورت گرد شده در میآورند.
لولهای که تا این مرحله حاصل شده است را تا ۲۴ متر تحت کشش قرار میدهند. دمای لولهی تولیدی را در این مرحله با روشهای ویژه و خاص با کمک آب پایین میآورند. از دمای لوله در مرحلهی قبل کاسته شده حال آن را با توجه به نیاز مشتری در سایزهای مختلف برش میدهند ( لولههای ۶ متری نسبت به انواع دیگر کاربرد بیشتری دارند).
ممکن است در داخل لولهها طی مراحل تولید ضایعاتی باقی مانده باشد یا حتی ممکن است لولهی تولیدی معیوب باشد بدین منظور لوله را با کامپیوتر مورد تست قرار میدهند ( مرحلهی تست ). برای اینکه در امر جوشکاری این لولهها با مشکل مواجه نشویم به کمک دستگاه کونیک سر و ته این لولهها را صاف میکنند. به منظور جلوگیری از زنگ زدن این لولهها، آنها را پولیش میزنند ( با روغنهای مخصوص ). لولههای تولید شده در این مرحله به صورت ۶ ضلعی بستهبندی میشوند. به منظور بارگیری آنها را با تسمه محکم میبندند.
روش ریختهگری به وسیلهی نیروی گریز از مرکز
در این روش قالب استوانهای شکلی تعبیه گردیده است که مواد مذاب در داخل آن ریخته میشود. بعد از ریختن مواد مذاب در داخل استوانه، قالب استوانهای با سرعت بالایی شروع به چرخیدن میکند. از روش ریختهگری به وسیلهی نیروی گریز از مرکز معمولا برای تولید لولههای ضخیم و کوتاه استفاده مینمایند.
روش ریختهگری پاششی
در این روش محفظهای تعبیه گردیده است که مواد مذاب را در داخل آن میریزند. این محفظه پر از گاز نیتروژن میشود. در حین چرخیدن لوله، نیتروژن روی میله پاشیده میشود. قطر این میله با قطر داخلی لولهی تولیدی یکسان میباشد.
ویژگیهای لوله مانیسمان
همانطور که میدانید به لولههای مانیسمان، لولههای بدون درز میگویند. یعنی درز موجود در سایر لولهها در لولههای مانیسمان وجود ندارد. همین امر باعث شده تا لولههای مانیسمان نسبت به لولههای موجود در بازار مقاومت بیشتری داشته باشند. اکثر لولههای مانیسمان تولید شده قطر کمی دارند. تولید لولههای مانیسمان در قطرهای زیاد هزینهی زیادی در بردارد و از سویی دیگر عملیات تولیدی آن نیز سخت است. سایز لوله مانیسمانهای تولید شده معمولا از سایز بزرگ به کوچک در نظر گرفته میشود به عبارت سادهتر لولههای مانیسمان در سایزهای ۰/۵، ۰/۷۵ و ۱ تنها با شیوهی سرد تولید میگردند. لولههای مانیسمان موجود در بازار اکثرا قطر ۲۴ اینچ دارند . که با توجه به نوع استفاده در قطرهای مختلف تولید میشوند. با پیشرفت تکنولوژی، کشور آمریکا توانسته لولههای مانیسمان را در قطر ۴۲ اینچ نیز تولید نماید.
کاربردهای لوله مانیسمان
از جمله کاربردهای لوله مانیسمان میتوان به استفاده ی آنها در لولههای گاز پالایشگاهها، کارخانههای تولیدی و صنایع دیگر اشاره نمود. به عبارتی بیشترین استفادهی این لولهها در کارها و مصارف تاسیساتی میباشد.